English - yardie style
Miss Kittty, Star Writer
Jamaicans are the best at whatever they put their minds to. So unique are we that we are masters of the good, bad and indifferent. Mi think when God mek we, him put we inna category all to weself because we defy race, class and creed.
A Jamaican can be readily and easily identified by his fellow countryman anywhere in the world without a word being uttered. Nuff time me deh a farin, an with just the swagger inna the man walk or a woman's facial expression, yuh just know seh is a 'yardie dat'. Jamaicans are so creative that we coin words, phrases and slangs, which, to the non-Jamaican, sounds like gibberish, but to a 'yardman' we know weh dem a deal wid!
Many are unable to fathom the meanings behind much of what is expressed, but Jamaicans just have certain argument and say certain tings. When we talk wi talk an ring up we neck, gi dem di goodas stand up an di broad back, many don't know what to make of it. Sometimes people may interpret our vociferous and aggressive nature as warlike, but a jus' so wi tan and sometimes no harm is meant. Yuh see a fren yuh no see inna long time and the way the greeting coloured wid [censored], people woulda tink a war! Just think about Jamaican men playing dominoes an yuh know exactly wah mi a talk bout.
kiss mi neck!
Only Jamaicans say things like "kiss mi neck watch yah", "yuh see mi dying trial?", "a wah do u missa D?", "yuh too nuff", "yuh frowsy an smell like yuh a use cedar 2000!", "my yute yuh deh pon di borda-line", and a good response which only a Jamaican would say is "yuh luddy"! Some words and phrases are not even in the dictionary yet intrinsicly we understand "raaaayyy","rrrrr", "u zeeit", "luuu" and "bumblas". We have unique ways of expressing our sexuality and have given our male and female organs very colourful assignments.
When it comes, to we an food we no play. Faced with harsh economic times we have to be very creative in placing an order. Some people just damn mean and waah get the most fi di least. A Jamaican will orda fry chicken wid oxtail gravy, fry chicken wid curry gravy, and we haffi mek sure ask the chef fi mek a likkle piece a di oxtail or mutton drop inna di food. We nuh ramp fi order strew chicken an chicken chop suey!
We will walk into a Chinese restaurant and ask fi rice and peas and chicken and if the people dem no have it wi get ignarant! Jamaicans get ignarant fi everything and never see how dem arrogant. When it come to pronouncing words we a di b.a.d.d.e.s.t! cloying turns to clyding, tablet to tablic, September to Sectember, casket to castik, cremate to criminate, crisp to cripsy, banana and salt fish flittas instead of fritters and then we might ask is "yourns" or "mines"?! When we create words nobody can tell we otherwise because a law fi we and even when the correct word, is communicated, we refuse to switch and say a jus so wi talk" or "a dat mi seh...a wah?"!
bun out
When Jamaicans a "bun out" a ting we take it to the highest level and subscribe to jungle justice. Tolerance is not a strong point and as such we "bun out" raypa bwoy for rapist, fish (not referring to sea creatures) and we nuh ramp fi "bun out" "dutty heart" an "badmind". A woman a cuss her man an "bun him out" because him naah take care a him pickeny, and will say "dutty b-bwoy u fi mine yuh pickney" and after making such an accusation she will later give him "wicked ride" when dem mek it up!
We have colloquial expressions which are unique to our culture. "When man a look yuh dem ride donkey, but when dem a lef dem ride horse", "yuh neva know wah inna ants belly til yuh crush him", and of course "duppy know who fi frighten"! When we get "ignarant" an a cuss, our seaming of cloths knows no bounds. We put linen, plaid, velvet and chiffon together to make a colourful blanket. The thing with our cloths too is that depending on the tone, time and place it can be good and bad. A man a tell him bredren bout a "catty" an seh her "linen tight nuh velvet! while if someone upset yuh, yuh jus talk di tings an style up dem claaaat!
A we seh some gal a throw roosta pardna an naah get no draw! An if di dance sweet we seh it sell off or sell weh! We say foot dem instead of feet, hands dem and teet dem. We take off the h where it should be and kotch dem where they are not needed in trying to speak 'proper english'. "Bwoy di time 'at' (hot) an me woulda eat some "hackee and saltfish". Some Jamaicans halways do that! We alone seh "laaaawwd! Woooiiiee mi bady and instantly it means something. We alone seh "I are di one" and "not di 2s" and a we mek a man know when him is a "gallis" or a "gal-clown"! Jamaicans are so creative and hilarious and if we could just channel that energy for a greater good the country woulda "shot"!
Miss Kittty, Star Writer
Jamaicans are the best at whatever they put their minds to. So unique are we that we are masters of the good, bad and indifferent. Mi think when God mek we, him put we inna category all to weself because we defy race, class and creed.
A Jamaican can be readily and easily identified by his fellow countryman anywhere in the world without a word being uttered. Nuff time me deh a farin, an with just the swagger inna the man walk or a woman's facial expression, yuh just know seh is a 'yardie dat'. Jamaicans are so creative that we coin words, phrases and slangs, which, to the non-Jamaican, sounds like gibberish, but to a 'yardman' we know weh dem a deal wid!
Many are unable to fathom the meanings behind much of what is expressed, but Jamaicans just have certain argument and say certain tings. When we talk wi talk an ring up we neck, gi dem di goodas stand up an di broad back, many don't know what to make of it. Sometimes people may interpret our vociferous and aggressive nature as warlike, but a jus' so wi tan and sometimes no harm is meant. Yuh see a fren yuh no see inna long time and the way the greeting coloured wid [censored], people woulda tink a war! Just think about Jamaican men playing dominoes an yuh know exactly wah mi a talk bout.
kiss mi neck!
Only Jamaicans say things like "kiss mi neck watch yah", "yuh see mi dying trial?", "a wah do u missa D?", "yuh too nuff", "yuh frowsy an smell like yuh a use cedar 2000!", "my yute yuh deh pon di borda-line", and a good response which only a Jamaican would say is "yuh luddy"! Some words and phrases are not even in the dictionary yet intrinsicly we understand "raaaayyy","rrrrr", "u zeeit", "luuu" and "bumblas". We have unique ways of expressing our sexuality and have given our male and female organs very colourful assignments.
When it comes, to we an food we no play. Faced with harsh economic times we have to be very creative in placing an order. Some people just damn mean and waah get the most fi di least. A Jamaican will orda fry chicken wid oxtail gravy, fry chicken wid curry gravy, and we haffi mek sure ask the chef fi mek a likkle piece a di oxtail or mutton drop inna di food. We nuh ramp fi order strew chicken an chicken chop suey!
We will walk into a Chinese restaurant and ask fi rice and peas and chicken and if the people dem no have it wi get ignarant! Jamaicans get ignarant fi everything and never see how dem arrogant. When it come to pronouncing words we a di b.a.d.d.e.s.t! cloying turns to clyding, tablet to tablic, September to Sectember, casket to castik, cremate to criminate, crisp to cripsy, banana and salt fish flittas instead of fritters and then we might ask is "yourns" or "mines"?! When we create words nobody can tell we otherwise because a law fi we and even when the correct word, is communicated, we refuse to switch and say a jus so wi talk" or "a dat mi seh...a wah?"!
bun out
When Jamaicans a "bun out" a ting we take it to the highest level and subscribe to jungle justice. Tolerance is not a strong point and as such we "bun out" raypa bwoy for rapist, fish (not referring to sea creatures) and we nuh ramp fi "bun out" "dutty heart" an "badmind". A woman a cuss her man an "bun him out" because him naah take care a him pickeny, and will say "dutty b-bwoy u fi mine yuh pickney" and after making such an accusation she will later give him "wicked ride" when dem mek it up!
We have colloquial expressions which are unique to our culture. "When man a look yuh dem ride donkey, but when dem a lef dem ride horse", "yuh neva know wah inna ants belly til yuh crush him", and of course "duppy know who fi frighten"! When we get "ignarant" an a cuss, our seaming of cloths knows no bounds. We put linen, plaid, velvet and chiffon together to make a colourful blanket. The thing with our cloths too is that depending on the tone, time and place it can be good and bad. A man a tell him bredren bout a "catty" an seh her "linen tight nuh velvet! while if someone upset yuh, yuh jus talk di tings an style up dem claaaat!
A we seh some gal a throw roosta pardna an naah get no draw! An if di dance sweet we seh it sell off or sell weh! We say foot dem instead of feet, hands dem and teet dem. We take off the h where it should be and kotch dem where they are not needed in trying to speak 'proper english'. "Bwoy di time 'at' (hot) an me woulda eat some "hackee and saltfish". Some Jamaicans halways do that! We alone seh "laaaawwd! Woooiiiee mi bady and instantly it means something. We alone seh "I are di one" and "not di 2s" and a we mek a man know when him is a "gallis" or a "gal-clown"! Jamaicans are so creative and hilarious and if we could just channel that energy for a greater good the country woulda "shot"!